Je eerste huis kopen met de juiste hypotheek.

Een spannende stap: je eerste huis kopen! Er komen veel beslissingen kijken bij het kopen van je eerste huis. Waar start je? Welke hypotheek past bij jou? Moet je alles in je eentje aanpakken of vraag je hulp?

Leuk dat je je eerste huis wil kopen!

We begrijpen dat het kopen van een huis een spannende stap is en dat er veel op je af kan komen. Een belangrijke eerste stap bij het kopen van een huis is een gesprek aangaan met een hypotheekadviseur. In dit gesprek wordt bepaald wat je maximaal kunt lenen en welk bedrag je elke maand kunt betalen. Het is essentieel om een realistisch beeld te krijgen van je financiële mogelijkheden voordat je op huizenjacht gaat.

Door het bespreken van je financiële situatie, inkomen, uitgaven en andere relevante factoren, kan de hypotheekadviseur een nauwkeurige berekening maken van het maximale bedrag dat je kunt lenen. Daarnaast kun je samen bepalen welk bedrag je comfortabel elke maand kunt missen voor de hypotheeklasten.

Dit gesprek met de hypotheekadviseur is van belang, omdat het je helpt om een realistisch budget vast te stellen. Op basis van dit budget kun je gericht op huizenjacht gaan en voorkom je dat je verliefd wordt op een woning die uiteindelijk boven je financiële mogelijkheden ligt.

Het is verstandig om tijdens het gesprek met de hypotheekadviseur ook te bespreken welke hypotheekvorm het beste bij jouw situatie past en of er eventuele fiscale voordelen zijn waarvan je kunt profiteren. Zo'n gesprek geeft je een goed inzicht in je mogelijkheden en helpt je om een weloverwogen beslissing te nemen bij het kopen van een huis.

Als je als starter lagere of gelijkblijvende woonlasten hebt na je verhuizing, bijvoorbeeld omdat je kleiner gaat wonen, dan is het interessant om te overwegen een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten. Met NHG kan de bank je werkelijke woonlasten als basis nemen voor je nieuwe hypotheek. Dit betekent dat je mogelijk meer kunt lenen met een (deels) aflossingsvrije hypotheek dan met een volledig aflossingsvariant. Een belangrijke voorwaarde voor een NHG-hypotheek is dat de maximale woningwaarde € 435.000 (in 2024) is.


Hieronder vind je een kort stappenplan om je op weg te helpen:

Adviesgesprek: 
In dit gesprek wordt bepaald wat je maximaal kunt lenen en welk bedrag je elke maand kunt betalen. Het is essentieel om een realistisch beeld te krijgen van je financiële mogelijkheden voordat je op huizenjacht gaat.

Oriënteren:
Bedenk wat voor soort huis je wil en waar je wil wonen. Maak een lijstje van je wensen en eisen, zoals het aantal slaapkamers, de grootte van de tuin en de afstand tot voorzieningen.

Huizenjacht:
Ga op zoek naar huizen die aan jouw wensen en eisen voldoen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld websites als Funda en Jaap gebruiken of een makelaar inschakelen.

Bezichtigingen:
Plan bezichtigingen van de huizen die je interessant vindt. Let hierbij goed op de staat van het huis en vraag de verkopende partij naar eventuele gebreken.

Een bod doen:
Als je een geschikt huis hebt gevonden, kun je een bod uitbrengen. Dit kun je zelf doen of via een makelaar. Houd hierbij rekening met de vraagprijs en eventuele gebreken aan het huis.

Het juiste advies:
Als je bod is geaccepteerd, is het tijd om de juiste hypotheek te kiezen. Ga langs bij een hypotheekadviseur om te bespreken welke hypotheekvorm het beste bij jou past op basis van een uitgebreid adviesrapport waarin de life-time risico's in kaart worden gebracht.

Notaris:
Als alles rond is, is het tijd om naar de notaris te gaan. Hier teken je de koop- en hypotheekakte en krijg je de sleutel van je nieuwe woning. Je kunt je vanaf dit moment ook inschrijven bij de desbetreffende gemeente.

Verhuizen:
Gefeliciteerd, je hebt je eerste huis gekocht! Nu is het tijd om te verhuizen en te genieten van je nieuwe woning.

Met ons gratis adviesgesprek helpen we je vooraf al met het in kaart brengen van de mogelijkheden op basis van je persoonlijke wensen en doelen. Wij helpen je graag met het vinden en begeleiden van je eerste woning op financieel gebied.

Jouw financiële
toekomst
begint bij ons.
We help you to buy your house in the Netherlands